分类栏目
       平湖校区
       红船中心
您的位置:学术论坛>>生物与化学工程学院

发表日期:2017年11月16日  发布人:严建军  阅读 192 次

报告主题: Vibrio vulnificus induces mTOR activation and inflammatory
报 告 人: 谢旦立
职      务: 温州医科大学检验医学院、浙江省微生物学会青年委员会副主任委员
职      称: 助理研究员
工作单位: 温州医科大学检验医学院
报告时间: 2017年11月22日
报告地点: 梁林校区1号楼506室
参加人数: 40
主办单位: 生物与化学工程学院
报告简介:

Abstract: Vibrio vulnificus (V. vulnificus), a Gram-negative marine bacterium, can cause life-threatening primary septicemia, especially in patients with liver diseases. How V. vulnificus affects the liver and how it acts on macrophages are not well understood. In this report, we demonstrated that V. vulnificus infection causes a strong inflammatory response, marked expansion of liver-resident macrophages, and liver damage in mice. We demonstrated further that V. vulnificus activates mTOR in macrophages and inhibition of mTOR differentially regulates V. vulnificus induced inflammatory responses, suggesting the possibility of targeting mTOR as a strategy to modulate V. vulnificus induced inflammatory responses.